Pa polar o Polarkaka


Aprofitant que avui el temps sembla ben bé nòrdic, he aprofitat per acabar d'ambientar-me i fer pa un pa típic de Lapònia, el pa polar o polarkaka.

Aquesta especialitat del nord de Suècia té la característica principal de ser un pa pla que s'estira amb un corró tradicional estriat o amb punxes (el kruskavel), que fa que el pa no s'infli en coure'l.  
Jo ho he adaptat i he punxat tota la massa amb una forquilla. 

El pa polar té una textura suau, ja que la crosta és tova i un gust lleugerament dolç gràcies al xarop d'atzavara que contrasta l'acidesa del pa de sègol.

Si voleu fer un pa diferent, gens complicat i amb menys de 2 hores, ja ho sabeu!

Ingredients (4 pans de 14 cm diàmetre+ 1 petit):
-7 g llevat liofilitzat
-215 g llet tèbia
-75 g mantega 
-40 g xarop d'atzavara
-5 g sal
-70 g farina de sègol
-110 g farina de blat de força
-120-180 g farina de blat normal  (jo: 170 g)

Elaboració:
Dissolem el llevat a la llet tèbia. En un bol barregem la resta d'ingredients i, finalment hi posem la llet. Us recomano posar inicialment 120 g de farina de blat normal i anar incrementant la quantitat de farina, si cal, a mesura que anem amassant. Jo ho he fet així, i quan portava 170 g he vist que era la quantitat exacta de farina. 


 
Deixem reposar la massa lleugerament enfarinada i tapada amb un drap entre 50 i 60 minuts.



Enfarinem la superfície on treballarem i un cop la massa ha reposat, l'estirem amb un corró i la deixem amb 1 cm de gruix. Seguidament, la punxem amb una forquilla o hi passem el corró estriat (si en teniu).


Amb l'ajuda d'un cercle metàl·lic o amb algun objecte d'uns 13 o 14 cm de diàmetre (jo he fet servir un bol), anem tallant cercles de massa i els col·loquem en una safata de forn amb paper encerat. Jo he fet servir 2 safates de forn.

Tapem les safates amb un drap de fil i deixem fermentar els pans durant 30 minuts.


 Mentrestant, posem el forn a 250ºC amb escalfor a dalt i a baix.

Passada la mitja hora, coem els pans (en dues tandes) entre 6 i 9 minuts. Vigilant que no es cremin perquè jo amb 6 minuts n'he tingut de sobres.

A mesura que els traiem del forn, els posem en una reixa i els tapem amb un drap perquè es refredin sense perdre gaire humitat.

I ja els tenim llestos! Ara només cal acompanyar-lo de salmó fumat i mostassa dolça.


 Bon profit!!!!!!







Comentaris

Entrades populars