Franzbrötchen
Avui viatgem fins al nord d'Alemanya. Concretament a Hamburg, ciutat originària d'aquest dolç deliciós.
El Franzbrötchen es fa amb brioix danès i es farceix de canyella i sucre. Senzill i espectacular. La forma pot recordar una mena de croissant aplanat; ja que és un espiral aplanat per la meitat.
La massa és més contundent que un croissant i, per tant, menys fullada. És un berenar que m'encanta i em recorda la meva estada al Nord d'Alemanya fa uns anys.
Us deixo la recepta que he tret del llibre Heimwehküche Backen.
Ingredients (per 8-10 peces):
-500 g farina (meitat força i meitat farina normal)
-14 g llevat liofilitzat
-250 ml llet tèbia
-70 g sucre per la massa
-100 g mantega pomada
-1 pessic sal
-150 g mantega freda (tallada a làmines)
-250 ml llet tèbia
-70 g sucre per la massa
-100 g mantega pomada
-1 pessic sal
-150 g mantega freda (tallada a làmines)
-150 g sucre pel farcit
-2 culleradetes de canyella
-2 culleradetes de canyella
Elaboració:
Comencem preparant la massa: en un bol posem la farina tamisada i hi fem un volcà. Dissolem el llevat amb 100 ml de llet tèbia i ho aboquem al centre del volcà. Hi posem un pessic de sucre i ho barregem amb la farina.
Ho deixem reposar 20 minuts tapat.
Després afegim la resta de la llet, 70 g de sucre, la mantega pomada i la sal a la premassa que ha estat reposant i ho amassam tot durant 5 minuts o fins que la massa no s'enganxi als dits.
Fem una bola i ho deixem fermentar fins que hagi quasi doblat el volum, uns 30 minuts.
Enfarinem lleugerament la taula on treballarem i estirem la massa fins a formar un rectangle de 40 cm x 30 cm.
Col·loquem les làmines de mantega freda a la part dreta del rectangle:
Estirem la massa fent un altre rectangle de 40x30 i fem un plec senzill: dividim mentalment el rectangle en 3 parts. La part de la dreta la dobleguem a la part central i la part de l'esquerra la col·loquem també al centre:
Filmem la massa i la deixem a la nevera fins que estigui freda.
Mentrestant barregem 150 g de sucre i la canyella en un bol i ho reservem. I preescalfem el forn a 200ºC.
Quan la massa estigui freda la tornem a estirar un altre cop en forma de rectangle (amb la taula enfarinada) i hi escampem el sucre i la canyella per tota la superfície.
Fem un rotlle a partir de la part llarga del rectangle i tallem peces de 4 cm d'ample. Podem tallar la mica de massa de les 2 puntes perquè totes les peces siguin iguals.
Amb l'ajuda del mànec d'una cullera de fusta aplanem els rotlles pel la meitat i els aixafem una mica amb la mà.
Us recomano enfarinar el pal de la cullera perquè la massa no s'hi enganxi. A la foto dels Franzbrötchen podeu veure que la massa està trencada perquè se'm va enganxar la cullera.
Coem els Franzbrötchen en una safata de forn amb paper sulforitzat durant uns 15-20 minuts o fins que estiguin cuits. Penseu que la primera fornada trigarà més estona que la segona.
Deixeu-los refredar en una reixeta.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada