Coca de Sant Joan


Com no podia ser d'una altra manera, avui dia de Sant Joan, us porto la recepta de la coca que vaig fer per la revetlla d'ahir al vespre.

És la típica coca de brioix acabada amb pinyons, daus de taronja confitats i sucre. Aquestes coques, com bé sabeu, es poden acabar amb crema, fruita confitada, pinyons, farcides... 

Com que casa la crema i la fruita confitada no ens agrada gaire, vaig optar pels pinyons i els dauets de taronja, que aporten gust però no embafa.

La veritat és que va quedar molt bona i com que me'n van sortir quatre en vaig poder repartir a tort i a dret durant la revetlla.

Aquí teniu la recepta, la recepta l'he trobat a la pàgina de les farines Ylla i l'he modificat a partir d'una de les receptes que tinc de classe.

Ingredients (4 coques de 485 gr):
-1 kg farina de força
-200 gr d'aigua
-200 gr de llet semidesnatada
-25 gr de llevat liofilitzat
-200 gr de mantega
-4 ous
-150 gr de sucre
-pell ratllada d'una llimona
-un rajolí de licor d'anís
-ou batut rebaixat amb una mica d'aigua (per pintar)
-pinyons i taronja confitada al gust
-sucre per decorar

Elaboració:
Comencem fent una esponja. Per això necessitem barrejar 500 gr de farina, 150 gr d'aigua, tota la llet i 13 grams de llevat. Ho barregem bé, ho tapem i ho deixem reposar 90 minuts. A l'hivern ens trigarà unes dues hores.

L'esponja ens serveix perquè la coca tingui més gust i aroma i perquè quedi lleugera i amb volum.

Quan l'esponja està llesta hi afegim la resta de la farina, els 50 gr d'aigua sobrants, la sal, 12 grams de llevat, la mantega, els ous, el sucre, la pell de llimona i l'anís.

Ho barregem bé i ho amassem a mà o amb un robot de cuina fins que la massa sigui llisa.

Deixem reposar la massa 10 minuts tapada i untem amb oli la superfície on hem de treballar.

A continuació, dividim la massa en 4 parts iguals i en fem quatre boles. Les tapem i les deixem 20 minuts perquè la massa es relaxi i es pugui treballar millor.

Mentrestant, untem les safates de forn lleugerament amb oli i formem les coques. Hi ha gent que estira les boles de massa amb corró però jo ho vaig fer amb les mans, que és com m'agrada més. Així doncs, transformem les boles en coques llargues intentant que el gruix sigui el més uniforme possible. Aquest procés l'hem de fer directament a les safates de forn, perquè un cop estirades les coques no les podreu tocar.

Si no teniu prou safates de forn, podeu estirar algunes coques damunt un paper de forn; així podreu coure les coques sense perdre temps.

Quan les coques estiguin estirades, les tapem perquè fermentin uns 70 minuts. A classe, pintem les coques abans de fermentar, però aquesta vegada no ho vaig fer així. Les vaig pintar

Mentre les coques fermenten, engegarem el forn a 180ºC.

Un cop les coques hagin fermentat, les pintem amb ou batut rebaixat amb aigua i hi posem els pinyons, la taronja i força sucre.

Les coem durant uns 20-25 minuts o fins que vegem que han agafat coloret.


Bon profit!!!!!






Comentaris

Tapa't de tapes ha dit…
oh!! Sembla realment deliciosa.
Eva ha dit…
Boníssima la coca feta a casa, oi??

Entrades populars