Pa de motlle




Fa dies que volia fer un pa de motlle. A petició del Marc havia de ser un pa de motlle blanc, com el de tota la vida.

Buscant pels llibres que tinc a casa vaig acabar triant la recepta del Rutiga Bakboken, un llibre que vaig comprar a Estocolm i que és una meravella.

Originalment, aquest pa es diu Smörgåstårtebröd i s'utilitza per a fer un pastís fred molt tradicional per Nadal. És a dir, que normalment es cou en un motlle rodó, com si fos un pastís.
Jo vaig modificar aquesta part i li vaig donar forma per a coure'l en un motlle rectangular.
El resultat és espectacular!!! La crosta és suau i la molla molt esponjosa, deliciós.

Si voleu fer un pa casolà, fàcil i relativament ràpid, us recomano aquesta recepta.

Ingredients (1 pa de motlle):
- 25 g llevat fresc o 7 g llevat sec
-265 g llet semidesnatada
-200 g farina força
-200 g farina normal
 -15 g d'oli d'oliva
-7 g sal
-5 g sucre
-llet per pintar (opcional)


Elaboració:
Escalfem la llet fins que estigui tèbia (no ha de cremar) i hi dissolem el llevat.

En un bol, barregem les farines, l'oli, la sal i el sucre i finalment hi posem la llet amb el llevat.

Ho amassem amb la batedora (amb l'accessori per amassar) fins que la massa es desenganxi del bol i quedi ben llisa.

Formem una bola, hi posem una mica de farina al damunt perquè no faci pell i la tornem a posar al bol. Ho tapem amb un drap de fil i ho deixem fermentar 40 minuts dins el forn apagat.

Transcorregut aquest temps, desgasem la massa i li donem forma. En aquest link podeu veure com formar correctament el pa de motlle: https://www.youtube.com/watch?v=CmQ2hbK7Nl4

Quan tinguem el pa format, el col·loquem (la junta del pa ha de quedar a baix, tal i com es veu al vídeo) en un motlle per a plum cake prèviament untat amb oli i el tapem amb drap de fil.

El tornem a deixar fermentar durant 40 minuts.

Mentrestant, preescalfem el forn a 200ºC i hi col·loquem un recipient amb aigua. D'aquesta manera, quan posem el pa a dins hi haurà vapor i ens quedarà més lluït.

Passats els 40 minuts veurem que el pa ha crescut el doble, és moment de pintar-lo amb llet i treure la safata amb aigua del forn. El coem durant 15 minuts al nivell més baix del forn.

Després, posem el pa al nivell mig del forn i el continuem coent 15 minuts més.

Si veieu que el pa ja està força torrat però encara no ha passat el temps suficient, el podeu tapar amb paper de plata i continuar coent-lo sense patir perquè es cremi.

Passats els 30 minuts totals de cocció, traiem el pa del forn i el deixem dins el motlle i damunt la reixa del forn. Quan el motlle ja no cremi, el girem i amb cura traiem el pa. El deixem a la reixa del forn perquè es refredi del tot i ja el tenim!!

Ah! I també el podeu congelar un cop fred i llescat!



Bon profit!!!!










0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada