Rugelach (galetes de Hanukà)


Feia temps que volia elaborar alguna recepta de la cultura jueva i el cap de setmana passat, aprofitant l'inici de la festivitat de la Hanukà, vaig atrevir-me a fer Rulach.

Aquesta festivitat, i la majoria de festes jueves són força desconegudes a casa nostra i per això m'agradaria fer-vos 5 cèntims de què és la Hanukà (ho faré breu): 

Durant la Hanukà (Festa de les Llums) es commemora la victòria dels macabeus sobre els grecs, la recuperació i posterior purificació del temple de Jersualem, del qual s'havien apropiat els hel·lènics i del miracle que hi succeï:
La tradició jueva explica que en el moment de purificar el Temple hi havia una quantitat ínfima d'oli no contaminat per a encendre el canelobre del Temple i que, miraculosament, aquest va cremar durant 8 dies. 
D'aquí que aquesta festa duri 8 dies i que cada dia s'encengui un dels canelobres de la Hanukià.

Després d'aquesta pobra explicació (no en sóc una experta) tornem als Rugelach. Són unes galetes que per la forma recorden als croissants, però la massa i el gust no hi tenen res a veure.

Aquests dolços van farcits, normalment de melmelada i fruits secs. Jo en vaig fer de melmelada de taronja amarga i encenalls de xocolata negra, de melmelada de cireres amb ametlla crua laminada i, per últim, de sucre amb canyella i nous picades.

No m'allargo més! Aquí teniu la recepta:

Ingredients: (una massa=36 Rugelachs)

Per la massa:
-225 gr. mantega a temperatura ambient
-225 gr. formatge cremós (tipus philadelphia)
-25 gr. sucre llustre
-1/2 culleradeta d'essència vainilla
-pessic de sal
-320 gr farina
-1 ou rebaixat amb aigua (per pintar)

Per al farcit de nous, canyella i sucre:
-28 gr. nous picades
-12 gr. sucre llustre
-12 gr. sucre morè
-3 gr. cacau
-3 gr. canyella

Per a la resta de farcits, és qüestió de posar la quantitat de melmelada que vulguem i afegir-hi algun altre ingredients més.

Procés:
Comencem batent la mantega i el formatge cremós fins que quedi pomat i llavors hi afegim la vainilla, el sucre i la sal. Ho batem tot a velocitat ràpida fins que quedi tot barrejat (ha de ser ràpid per no fer malbé la mantega).

Afegim la meitat de la farina, barregem i hi posem l'altra meitat. Aquesta última meitat la vaig barrejar amb les mans perquè no volia que la mantega se'm tallés.

Quan tenim la massa homogènia, la posem a sobre una superfície enfarinada i l'amassem a mà.

Dividim la massa en 3 boles del mateix pes i les posem a la nevera mínim 2 hores i filmades perquè no s'assequi la massa.

-------


Preparem els farcits. El de nous i canyella, consisteix en barrejar tots els ingredients

------

Després de les 2 hores, pre-escalfem el forn  a 180º i deixem reposar les masses fora la nevera uns 10-15 minuts.

Agafem la 1a massa i l'estirem sobre una superfície amb farina i fem un cercle d'uns 35 cm de diàmetre.
Ens podem ajudar d'un plat gran o algun estri perquèla circumferència sigui perfecta.



Posem el farcit per la superfície deixant un cercle d'uns 5 cm de diàmetre sense farcir. Així:


A continuació tallem el cercle en 12 triangles.

Agafem les 2 puntes d'un dels triangles i les dobleguem perquè no surtin i no ens quedin banyes:



Enrotllem sense pressionar des de la base fins a la punta.

Un cop fets tots els Rugelach, els pintem amb ou i els coem entre 25-30 minuts. Quan estiguin cuits, els podem decorar amb sucre llustre, cacau...

Són unes galetes molt lleugeres i molt suaus de gust. Delicioses!!!!


 Bon profit!








Comentaris

Entrades populars