Lussekatter o brioixos de safrà (sense sucre)


Avui és Santa Llúcia, i a Suècia és típic fer Lussekatter (literalment vol dir gats de Llúcia) o brioixos de safrà. 
Les formes d'aquests brioixos són molt variades. En aquest link en podreu veure unes quantes.

Aquesta festivitat és de les més importants a Suècia; ja que el dia 13 coincideix amb el solstici d'hivern i, per tant, aquesta nit és la més llarga de l'any. Per aquesta raó i perquè Llúcia significa "que porta la llum", és tradicional que les nenes es disfressin de Santa Llúcia i es posin una corona al cap amb espelmes enceses. A més de menjar Lussekatter i beure glögg, és clar.


La particularitat d'aquests brioixos és que, evidentment, porten safrà i no tenen sucre sinó tagatosa. Fa unes setmanes, buscant receptes sense sucre, vaig descobrir el blog Rico sin azúcar i la seva autora fa servir aquest edulcorant relativament nou. Resulta força còmode de fer servir, ja que només s'ha de substituir la quantitat de sucre d'una recepta a la meitat i ja està. S'hi pot fer de tot amb la tagatosa: pastissos, gelats, galetes, pans dolços, brioixeria...

Ingredients (15 brioixos):
-350 g farina (175 g farina força+175 g farina normal)
-150 g llet
-30 g tagatosa
-50 g mantega
-7 g llevat sec (1 paquet)
-28 g ou (mig ou batut)
-1/2 g safrà
-1/2 culleradeta sal
-panses
-28 g ou (mig ou batut) per pintar

Elaboració:
En un got escalfem la llet i hi dissolem el llevat.

En un bol hi posem les farines, la tagatosa, la mantega tallada a daus, el mig ou batut, el safrà i la sal.
També hi afegim la llet amb el llevat i ho amassem durant uns 10 minuts o fins que la massa sigui llisa i es desenganxi de les vores del bol.

Untem la massa amb una mica d'oli, la tapem amb un drap i la deixem fermentar dins del bol 30 minuts.

Dividim la massa en 15 porcions iguals i anem fent les formes que ens agradin més.

A mesura que les tenim fetes, les anem col·locant en dues safates de forn amb paper sulforitzat. I les cobrim amb un plàstic o un drap perquè no agafin pell. Les deixem fermentar una hora i mitja o fins que hagin doblat el volum. 

Perquè el procés sigui encara millor, poseu a fermentar els Lussekatter dins el forn apagat amb una olla d'aigua bullint.

Mentrestant posem unes quantes panses en remull.

Quan els brioixos hagin fermentat, posem el forn a 225ºC, afegim una culleradeta d'aigua a l'ou batut i un polsim de sal. Pintem els Lussekatter i els coem 5 minuts. Llavors els traiem, els tornem a pintar i els deixem al forn fins que estiguin daurats.

Els deixem refredar en una reixa.

I ja els tenim a punt!


Bon profit!!!!!!











Comentaris

Entrades populars