Bagels


Avui he fet bagels per primera vegada! Bé, ha sigut el segon intent perquè al primer la recepta no estava gaire ben explicada o jo no ho vaig entendre bé... Total, que se'm van enganxar de tal manera que no els vaig poder bullir abans de posar-los al forn.

Aquesta vegada els he untat ben bé amb oli abans que fermentessin i han sortit fantàstics!

Els bagels són uns panets molt coneguts a Amèrica del Nord, tot i que són originaris de l'Europa Central. Les elaboraven sobretot els jueus polonesos i amb l'arribada d'aquest col·lectiu als Estats Units, eñs bagels es van fer molt populars.

La recepta l'he treta d'aquí. Està molt ben explicada i hi ha un pas a pas amb fotos; però el moment de posar-los a fermentar la Lola diu que s'han d'untar amb oli un cop estan a la safata. Meeec! S'enganxen!
És important untar-los per totes bandes abans de posar-los en una safata perquè fermentin.

No us preocupeu que us ho explicaré tan bé com pugui.

Els bagels no són complicats de fer, però necessites paciència perquè s'han de preparar d'un dia per l'altre.

Ingredients (12 bagels):
Per l'esponja
-1 culleradeta de llevat sec
-250 gr de farina de molt força  (a la recepta original posava 500 gr de farina de força)
-250 gr de farina normal
-570 gr d'aigua tèbia

Massa
-mitja culleradeta de llevat sec
-380 gr de farina normal
-100 gr de farina de molta força
-3 culleradetes de sal
-1 cullerada de mel

Decoració
-Orenga
-Herbes aromàtiques barrejades
-All en pols
-Sèsam
-Llavors de roella
-Sal


Elaboració:
Primer de tot hem de fer l'esponja. Que no és res més que una base fermentada ràpida perquè el pa sigui elàstic i estigui ben airejat, característiques fonamentals en els bagels.
Així doncs, en un bol gran barregem tots els ingredients de l'esponja i ho deixem fermentar tapat amb film durant 2 hores.

Quan hagin passat les 2 hores veureu que el llevat ha començat a fer efecte:


Ara és moment d'afegir l'altre mitja culleradeta de llevat i barregem.

Seguidament hi posem la farina, la sal i la mel i ho remenem.

Quan els ingredients estiguin integrats, amassem a mà durant uns 10 minuts. Ho haurem de fer damunt una superfície lleugerament enfarinada al principi. A mesura que anem amassant s'anirà desenganxant, no cal afegir farina contínuament.

En el moment que la massa quedi llisa i elàstica, la pesem i dividim en 12 porcions. A mi cada bagel m'ha pesat 120 grams.

Bolegem les porcions i les deixem reposar 20 minuts tapades amb un drap humit.

Després serà hora de fer un forat al centre de cada bola i amb l'ajuda dels dits anem fent gros el forat. Teniu present que en fermentar el forat es redueix. Així que us recomano fer un forat prou gran; com si fossin rosquilles.

A mesura que anem formant els bagels, els untem amb oli i els col·loquem en una safata de forn amb paper de forn untat amb oli.
Els tapem amb paper de film i els deixem reposar 20 minuts.

Passats els 20 minuts, els posem a la nevera un mínim de 12 hores.



Passat aquest temps, encenem el forn a 250ºC i posem a bullir una olla ben gran amb una culleradeta de bicarbonat. Això servirà per alcalinitzar l'aigua i, per tant, ajudarà a formar la crosta dels bagels i a fer que la molla sigui gomosa.

Quan l'aigua bulli anem posant els bagels en tandes de dos en dos o de tres en tres (depenent de l'olla). Vigileu perquè amb l'aigua augmenten de volum!
I els coem 1 minuts per cada costat.

Un cop bullits, els posem en una reixa i hi posem sal, herbes o el que vulguem a damunt.

Finalment, els posem en una safata de forn i els coem 5 minuts a 250ºC i uns 15 minuts més a 230ºC o fins que quedin torradets.


Calentents o oberts per la meitat i torrats són boníssims!!!

Un suggeriment: obriu-los per meitat, torreu-los lleugerament i farciu-los amb tomàquet madur, formatge fresc i fulles d'orenga picades. IMPRESSIONANTS!!!

Bon profit!












Comentaris

Tapa't de tapes ha dit…
A la segona va la vençuda!! T'han quedat preciosos, i segur que són ben bons! Jo és una recepta que tinc pendent de fa temps. A veure si m'animo com tu!

Entrades populars