Fesols gallecs o "fabes" amb marisc


Avui us porto una recepta molt especial vinguda literalment de Burela (Galícia). Dic literalment perquè tant la recepta com els fesols me'ls han fet arribar des d'allí. Moitas grazas!!!!
Així que és un plat que vaig fer amb molta il·lusió i una mica de respecte perquè era la primera vegada que feia un estofat amb llegums i marisc. I va quedar boníssim!! 

He de dir que la recepta original porta cloïsses i musclos però jo no en vaig posar, sinó que vaig afegir més calamars i llagostins. De totes maneres, a la recepta us indico les quantitats originals i les que vaig utilitzar jo.

Us recomano fer aquest plat la vigília perquè millora molt d'un dia per l'altre.

Ingredients (6-8 racions):
-600 g fesols gallecs o fabes
-2 dents d'all
-oli d'oliva
-sal

Per la salsa:
-2 calamars o 3 (si no hi poseu cloïsses o musclos)
-150 g llagostins (o 14 unitats si no hi poseu cloïsses o musclos)
-250 g cloïsses
-500 g musclos
-3 dents d'all
-1 ceba
-pebrot o la polpa de 2 nyores
-2 tomàquets madurs ratllats
-1 gotet de vi blanc (jo no en tenia i hi vaig posar 1 raig de whisky) 
-julivert

Preparació:
La nit abans posem els fesols en remull en una olla o un recipient prou gran perquè doblaran el volum quan estiguin hidratats.
Si volem fer servir cloïsses, també els podem deixar tota la nit cobertes amb aigua i sal perquè treguin la sorra.

L'endemà mirem que tots els fesols estiguin bé i que no hi hagi cap brossa estranya. Ho escorrem i els posem en una olla gran ben coberts d'aigua, juntament amb l'oli i els alls. Amb el foc moderat els anem coent i quan veiem que arrenca el bull hi afegim una mica d'aigua freda. Ho repetim un cop més i abaixem el foc. Els fesols hauran d'estar ben bé una hora coent, fins que quedin tendres per dins però amb la pell sencera. La sal l'afegim quan estiguin gairebé cuits.

Quan estiguin llestos, els escorrem i els deixem refredar.

Amb els caps dels llagostins, farem un caldo lleugeret. Per fer-lo hem de sofregir els caps amb una mica d'oli en una olla o cassó. Quan estiguin ben cuits, hi afegim uns 8 cullerots d'aigua i una mica de sal o caldo de verdures i deixem que bulli 10 minuts.

Si fem servir musclos, en aquest punt els obrirem coent-los amb una mica d'aigua.

Mentrestant, piquem la ceba i els alls i els sofregim a la mateixa olla on hem cuit els fesols. A continuació, hi afegim la polpa de les nyores i, finalment, els calamars tallats a rodanxes.
Ho remenem perquè es barregi tot i hi afegim els tomàquets ratllats i el vi o el whisky.
Hi posem sal i sucre i deixem que es vagi fent a poc a poc.

En aquest moment, afegim les cloïsses (si en volem posar) i quan s'obrin hi posarem també els llagostins pelats i els musclos. Seguidament hi anem posant el caldo ben colat fins a cobrir el sofregit i el marisc.

A continuació, hi aboquem els fesols i ho remenem amb cura. Si veiem que ens cal més caldo, en posem més.

Finalment, hi posem julivert picat i rectifiquem de sal.


Bo proveito!!











Comentaris

Entrades populars