Pastís de pastanaga i ametlla amb glassa lleugera


Això va de pastissos últimament, ara que sembla que l'estiu ens deixa ja ve de gust fer treballar el forn.

El pastís en qüestió és un pastís de pastanaga o Rüblitorte banyat amb un glassa lleugera, que en deixar-la reposar queda cruixent i gens empalagosa. Recorda una mica la cobertura dels donuts.

Aquesta recepta la vaig fer per aprofitar les pastanagues que tenia per la nevera, fet gens estrany en una casa on hi viu un conill d'angora :)   No serà l'última vegada que el faci!

Cal dir que és un pastís força humit i que aguanta 3 o 4 dies ben bé (tapat, clar). A més, admet moltes modificacions com ara: jugar amb les espècies, fer la cobertura més espessa o amb mascarpone o filadèlfia, acompanyar-lo amb nata, posar-hi diferents fruits secs, etc.

En aquesta ocasió vaig jugar amb la combinació de pastanaga i ametlla; ja que les pastanagues de decoració les vaig fer pintant massapà i la massa del pastís també porta ametlla triturada.

Ingredients (motlle de 26 cm):
-400 g pastanagues
-100 ml suc de taronja
-180 g mantega pomada
-4 ous
-200 g sucre
-un pessic de sal
-200 g ametlles crues triturades
-1 llimona
-7 g sucre avainillat
-1 pessic mou moscada
-1 pessic de canyella
-1 pessic de cardamom
-1 cullerada de rom
-250 g farina
-1 sobre de Royal
Per la glassa:
-200 g sucre llustre (si voleu una glassa espessa, n'haureu d'afegir)
-suc d'una llimona
-1 clara d'ou
-massapà per decorar (opcional)

Elaboració:
Preescalfem el forn a 180ºC amb escalfor a dalt i a baix.

Comencem rentant i pelant les pastanagues. A continuació, les ratllem o, si volem fer més via, les passem per la picadora elèctrica.

Fem 100 ml de suc de taronja i en posem la meitat a les pastanagues.

En un bol a part, posem els rovells, el sucre, la sal i la mantega pomada i ho batem tot fins a tenir una massa homogènia.

Tot seguit piquem 200 g d'ametlles crues i les afegim a la massa anterior, juntament amb la pela d'una llimona, el rom, el sucre avainillat i les espècies. Ho remenem amb moviments suaus de baix cap a dalt amb l'ajuda d'una llengua.

Ara hi posem les pastanagues que teníem reservades i la resta de suc de taronja i ho barregem amb moviments suaus també.

Tamisem la farina i el llevat i l'anem incorporant molt a poc a poc a la massa. Aquest procés també el fem amb la llengua.

Per últim, en un altre bol muntem les clares amb una punta de sal i les incorporem amb compte a la barreja anterior.

Untem el motlle amb mantega i hi aboquem la massa.

Coem el pastís durant uns 50 minuts (a un nivell per sota de la meitat del forn) i llavors amb un escuradents comprovem que està ben cuit. Si no és així, el deixem uns minuts més.

Un cop estigui cuit, deixem reposar el pastís 15 minuts abans de desemmotllar-lo. Deixeu-lo refredar a sobre una reixeta.

Per la glassa:
Batem una clara d'ou juntament amb el suc d'una llimona i 200 g de sucre llustre fins a obtenir una crema blanca no gaire espessa. Si voleu una glassa espessa que us cobreixi el pastís de blanc, haureu d'afegir més sucre.

Quan ho tinguem llest, col·loquem el pastís damunt una reixeta de forn i hi aboquem la glassa pel damunt i amb l'ajuda d'una espàtula l'anem escampant uniformement. Si a sota la reixeta hi posem una safata de forn o una paper de plata podrem recuperar el sobrant de glassa i fer una segona capa o tapar clapes.

Deixem reposar el pastís un parell d'hores perquè la glassa s'endureixi i ja el podem decorar!!

Jo vaig pintar massapà amb colorants alimentaris i faig fer 12 pastanaguetes.

I ja ho tenim!!!




Bon profit!!!









Comentaris

Tapa't de tapes ha dit…
Sembla molt bo, sí!! Això de la glaça que recordi la del donut m'ha cridat l'atenció. Em guardo la proposta!! petons
Sí que era molt bo!!
La veritat és que la textura de la glassa la vaig descobrir per error. Segons la recepta havia de ser una glassa espessa però amb només 200 g de sucre llustre, 1 clara i suc de llimona és força difícil, així que em va quedar bastant líquida però vaig tirar pel dret. I va ser quan vaig veure que amb unes hores de repòs queda una glassa fina quasi transparent :)
Eva ha dit…
Què bo que és el pastís de pastanaga!! i mira que el primer cop dubtava a provar-lo eh!! amb aquesta glassa tipus donut em súper encanta!!!! ;)

Entrades populars