Brètzel
Continuem amb les receptes alemanyes :) ara que ja tinc a les mans el llibre Heimweh-Küche Backen això serà un no parar!
Vaig comprar aquest llibre per internet una mica a cegues; ja que només havia vist unes pàgines de mostra a la web on el venien. Però quina grata sorpresa quan el vaig rebre! És una mina de receptes tradicionals de diferents regions d'Alemanya. Hi ha pastissos, receptes nadalenques, pans, galetes... I brètzels!! (que per cert, en català va accentuat segons la Gran Enciclopèdia Catalana).
Aquests pans llaçats es troben a tot arreu d'Alemanya i a molts països del nord d'Europa encara són el símbol dels forns de pa, com a Suècia:
Personalment les brètzels m'encanten! (també es poden dir Pretzel, Brezn o Laugenbretzel, entre d'altres)
Tenen un gust i una textura que no es pot comparar amb cap pa català ni ibèric per extensió. Són d'un color marró vermellós per fora i amb una molla molt blanca. A més, la crosta ha de ser cruixent i l'interior ben tovet. Això s'aconsegueix fent-los un bany amb bicarbonat sòdic o sosa càustica alimentària (d'aquí el nom de Laugenbretzel o bretzel de lleixiu) i després fornejant-los.
Val a dir que el bicarbonat sòdic (Natron en alemany) el vaig comprar a Alemanya l'estiu passat al supermercat i a casa nostra suposo que a les drogueries en tindran, però no ho sé del cert.
Val a dir que hi ha moltíssimes variants de bretzels. Les que us porto jo són les clàssiques amb sal gruixuda.
Ingredients (9 unitats):
-500 g de farina (250 g farina normal + 250 g farina força)
-11 g llevat liofilitzat
-125 ml llet tèbia
-100 ml aigua tèbia
-1 pessic de sucre
-30 g mantega tova
-1 culleradeta sal
-50 g de bicarbonat sòdic
-sal gruixuda
Elaboració:
Barregem la llet i l'aigua en un got. Posem la farina en un bol i hi fem un clot al mig on hi posem el llevat, un pessic de sucre i 125 ml de la barreja d'aigua i llet. Ho barregem perquè el llevat es barregi i ho deixem reposar 20 minuts tapat.
Passada aquesta estona hi afegim la resta de l'aigua i llet, la mantega i la sal i ho amassem durant uns 5 minuts o fins que la massa quedi llisa i no s'enganxi.
Formem una bola i ho deixem reposar tapat durant uns 25 minuts.
Preescalfem el forn a 200ºC.
Quan tinguem la massa llesta, la pesem i la dividim en 9 porcions. Cada brètzel pesarà entre 80 i 90 g aproximadament. Les podeu fer més grosses, és clar.
Ara és hora de formar-les. Comencem fent un xurro d'uns 60 cm de llarg, tenint en compte que el centre ha de quedar panxudet i les puntes ben primes. D'aquesta manera la forma final serà la bona.
Ara toca fer la forma característica. El que hem de fer és agafar les 2 puntes, posar-les una al costat de l'altre i fer-hi 2 girs:
Ara agafem la punta que ens queda a la dret i l'enganxem a la part dreta inferior de la bretzel:
I ara enganxem la punta esquerra al cantó esquerra. Ja ho tenim!
Anem fent fins a tenir totes les bretzels llestes. I quan les tinguem fetes, posem a bullir una olla amb 2 litres d'aigua i 50 g de bicrbonat sòdic.
Quan bulli, amb molt de compte i amb guants protectors fem un bany de 30 segons a cada bretzel.
Les traiem amb una espàtula o escumadora i les col·loquem a la safata del forn amb paper sulforitzat. Tot seguit, els hi posem la sal gruixuda.
(Tot aquest procés jo ho vaig fer en 2 tandes perquè nomes tinc una safata de forn. Així doncs, mentre una tirada de brètzels estava al forn, formava les altres i els hi feia el bany.)
Les brètzels s'han de coure durant uns 20 minuts o fins que veiem que han agafat el color característic.
Les deixem refredar en una reixeta i ja les tenim.
Es poden menjar soles o acompanyades d'unes Weisswürste i mostassa dolça.
Bon profit!!!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada